Zelf een website bouwen met sjabloon-software: goedkope oplossing of eenvoudige eenheidsworst?

Auteur

Eric Bollens

Geschatte leestijd
4 minuten

Wie toe is aan een nieuwe website en zelf aan de slag wil, vindt op het internet tal van aanbieders van template-systemen. Dergelijke platformen beloven allemaal dat u op korte tijd moeiteloos zelf een flashy webstek in elkaar kan boksen. 

Is het allemaal wel zo eenvoudig? En waar moet u op letten als u zich in zo’n sjabloon-avontuur wil storten? Hieronder hebben onze webexperts alvast een aantal nuttige tips opgelijst.

Starre of flexibele template?
Uw teksten zijn geschreven en uw afbeeldingen zijn gebruiksklaar. U bent dus klaar om van start te gaan en om uw inhoud in de ontwerpstructuur van de site te gieten. Veel sjabloonsystemen werken met een heel rigide structuur. U kiest een basisontwerp en begint dan met uw tekst en illustraties in vooraf gesteld vakken te plaatsen.

Dat lijkt lekker snel vooruit te gaan, maar al snel botst u op de beperkingen van het systeem. Deze manier van werken verplicht u immers om uw inhoud aan te passen aan de opbouw van de site. Dat zou toch eigenlijk andersom moeten zijn! 

Ook met de blik op de toekomst is dit niet een van de beste oplossingen. Uw website moet immers kunnen meegroeien met uw bedrijf, en dat is met dit soort systemen niet het geval. Ze behoren bovendien vaak niet tot de koplopers in het SEO-peloton.

Een betere oplossing bieden template-systemen waarbij u een basisstructuur heeft en daarnaast vrij kan kiezen uit een aanbod van grafische elementen. Zo kan u een site bouwen die volledig naar uw wensen is en die u naar believen kan aanpassen als dat nodig is. Met deze systemen kan u een beter eindresultaat bereiken. Bovendien heeft u dan tenminste geen website die eruitziet als dertien in een dozijn.

Voor u aan uw project begint, informeert u zich best goed over welk type van sjabloon-software het gaat. Ook bekijkt u best even of er nog mogelijkheden zijn tot uitbreiden. Het zou jammer zijn als u een volledig nieuwe website zou moeten maken als u bijvoorbeeld een webshop aan uw site wil koppelen.

Support of trek-je-plan-maar-Stan?
Hoewel vaak wordt benadrukt hoe makkelijk het wel niet is om een site te bouwen met sjablonen, zal u toch vroeg of laat wel ergens vastlopen. Als dat gebeurt, is het belangrijk dat u een partner hebt gekozen die u ook de nodige support kan geven. Een link naar een pagina met YouTube-tutorials is geen support!

Kies een leverancier die een supportteam heeft dat zo nodig even kan ingrijpen en u weer op het juiste pad zet. Belangrijk is ook of u deze mensen niet alleen per mail, maar ook telefonisch kan bereiken. Ideaal is het als er iemand bij u kan langskomen om u face-to-face een korte opleiding te geven voor u aan uw project begint.

Abonnementskost
Aan bijna alle sjabloonplatformen zijn maandelijkse of jaarlijkse abonnementskosten verbonden. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent over deze kosten en wat erin begrepen zit. 

Vaak wordt u met een leuke korting verleid om ineens voor meerdere jaren in te tekenen. Wees echter voorzichtig met te lange looptijden voor webcontracten. Een jaarlijks abonnement is ideaal, langer lijkt ons niet echt verstandig. 

Up-to-date blijven
In het webwereldje, en zeker in het keizerrijk “Google”, is wat vandaag de norm is, morgen alweer verouderd. Om op langere termijn rendement uit uw website te halen, is het absoluut noodzakelijk dat die steeds blijft voldoen aan de SEO-normen. Kies voor een leverancier die deze ontwikkelingen op de voet volgt en daarop inspeelt.

Site is klaar, what’s next?
Uw site is net live gegaan en u verwacht dat de bezoekers toestromen. Dat is jammer genoeg een utopie. Het is immers niet voldoende om een goed functionerende website te bouwen om goed te scoren in Google.

Laat u dus na het bouwen van uw site begeleiden door een betrouwbare partner die u kan helpen om gaandeweg de ladder van de Google-ranglijst op te klimmen. In een ideale wereld kan u hiervoor ook terecht bij de firma waarmee u uw site hebt gebouwd.

Wilt u graag meer info over het bouwen en onderhouden van websites? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek. Wij adviseren u graag over welke webformule voor u het meest geschikt is. 

Meer info?