Basis SEO: jouw website optimaliseren voor Google

Auteur

Glenn Kesteleyn

Geschatte leestijd
8 minuten

In dit blogbericht vind je alle informatie om jouw website technisch tip-top te maken voor Google. We bespreken de basics van SEO (search engine optimization) die jij nodig hebt om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines! We zullen de 2 hoofd-onderdelen van SEO bespreken:

 • On-page SEO
  • Website niveau
  • Webpagina niveau
 • Off page SEO
  • Link building
  • Social Media

Nog niet helemaal vertrouwd met begrippen als 'on-page' SEO? Lees dan eerst ons inleidend blogbericht over scoren in Google!

Krijg je liever eerst een stand van zaken?

On page SEO op website niveau

Domeinnaam

De keuze van een nieuwe domeinnaam is belangrijk. Deze zal namelijk een aanzienlijke invloed hebben op jouw SEO. Denk maar aan Coolblue’s strategie met zijn laptopshop.be of tvstore.be waar ze hun zoekterm hebben geplaatst in hun url. Let wel op, je mag niet overdrijven met zoekwoorden in een url te proppen. Hier straft Google je voor met een slechte ranking. Vergeet die goedkope-ultrahd-tv-kopen.be dus maar snel.

Je domeinnaam en het top-level-domein vormen samen je root-domein. Je kan, om structuur in je website te krijgen, gebruik maken van subdomeinen. Dit is een populair verschijnsel bij start-ups, daar zien we vaak een https://blog.mijndomein.be of https://shop.mijndomein.be. Vaak is dit echter niet voordelig voor je ranking. Google ziet namelijk elk subdomein als een ‘aparte’ of autonome website. Wil je een deel van de website focussen op andere zoektermen, dan kan een subdomein je helpen. Houd je echter graag je domein-autoriteit, kan je je content beter publiceren in een subcategorie. Dit doen wij ook op onze eige website!

URL

Zolang de gelegenheid het toelaat gebruik je best 1 domein (én subdomein) voor je website. Het (ver)plaatsen van content naar verschillende subdomeinen, of van een categorie naar subdomein, heeft vaak negatieve gevolgen voor de ranking.

Opbouw url Brandle blog

Zorg voor een duidelijk leesbare url. Vermijd lange parameters die de url onleesbaar maken. Hoewel je dus altijd je url’s moet samenstellen voor menselijke interpretaties kan het implementeren van een zoekterm nooit kwaad. We raden het je zelfs warm aan!

Canonical links

Dit element bewijst z’n waarde als je hebt te maken met dubbele content op je website. Google straft dubbele (duplicate) content zwaar af. Dus als je met verschillende pagina’s te maken hebt die (min of meer) dezelfde content weergeven maak je hier best gebruik van. Op de bijkomende pagina’s voeg je dan de <link rel=”canonical” href=”https://hoofdpagina.be /> tag toe met de hoofdpagina dat diezelfde content weergeeft.) Enkel de hoofdpagina zal dan geïndexeerd worden door zoekmachines (geen risico op duplicaten) terwijl bezoekers gewoon de bijkomende pagina te zien krijgen.

301 redirect

Je website verandert vaak. Dat is althans de bedoeling als je altijd het maximum uit je online aanwezigheid wilt halen. Hierbij gebeurt het ook wel eens dat de url’s van paginas veranderen.

Stel, je hebt al enkele weken een blogbericht online staan. Deze is intussen geïndexeerd en scoort aardig op Google. Nu wil je de url van dit blogbericht aanpassen (om bv een zoekwoord te implementeren). In dit geval is het belangrijk zoekmachines te laten weten dat er een nieuwe versie is van die pagina. Dit doe je met een 301 redirect.

Hiermee geef je aan dat de inhoud van deze url verplaatst is. Google zal vervolgens de behaalde ‘score’ voor haar zoekresultaten overhevelen naar de nieuwe url en deze ook weergeven in de zoekresultaten. Gebruikers zullen deze wijziging niet merken. Maar het is wel essentiëel voor je ranking bij Google!

Ssl-certificaten: http of https?

Privacy is een hot-topic tegenwoordig. Dat hebben ook de zoekmachines geweten. Sinds kort krijgen ssl-encrypted websites (https://) voorang op de minder veilige varianten (http://). De https-websites coderen elke vorm van communicatie tussen de browser en de website. Zo wordt deze onleesbaar voor mensen als men deze communicatie onderschept. Het verschil ook voor de gebruiker extra in de verf gezet. Om optimaal in de zoekresultaten te verschijnen maak je hier best werk van.

Responsive & snel design

Mobiel surfen is volop aan zijn opmars bezig. Anno 2017 spendeert de gemiddelde gebruiker bijna 3u per dag (!) op zijn smartphone. Google beloont bijgevolg websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten. Zorg daarvoor dat het ontwerp van je website responsive is. Publiceer je veel nieuwsartikelen, dan zijn AMP-pagina’s ook een echte aanrader. Deze krijgen zowel op sociale media als bij mobiele zoekopdrachten voorang in het nieuwsoverzicht/resultatenpagina

Sitemap

Een sitemap is als het ware een landkaart voor je website. Dit document bevat een oplijsting van alle webpagina’s die je website bevat. De sitemap wordt dan ook gretig gebruikt door de Spiders die websites indexeren voor zoekmachines. Een goed opgestelde sitemap zorgt ervoor dat er geen enkele pagina over het hoofd wordt gezien door de crawlers. Een echte must dus voor ene goede indexering!

Google Spiders - Niet gestructureerde website | Gestructureerde website | XML-sitemap

Interne links

Dit zijn de links die van een zeker pagina van domein X naar een andere pagina op datzelfde domein X wijzen. Ze hebben bijgevolg 3 functies:

 • Navigeren binnen een website
 • Ze scheppen een zekere structuur/hiërarchie in de inhoud van de website
 • Ze helpen de autoriteit van pagina’s over te hevelen naar andere pagina’s op dezelfde website

Het is belangrijk je website goed te structureren. Zorg ervoor dat ook gebruikers goed hun weg vinden. Je kan je website gerust optimaliseren voor zoekmachines. Maar de ervaring van gebruikers primeert altijd!

On page SEO op Webpagina niveau

Titel

De titel van je webpagina vul je in binnen de title-tags. <title>Paginatitel incl zoekwoord</title>. Zorg dat hier je belangrijkste zoekterm vooraan staat. De branding van je website zet je best als laatste.  De hele pagina-titel bestaat uit maximum 70 karakters (spaties inclusief).

Metatags

Deze tags zijn het eerste aanknopingspunt voor zoekmachines. Ze zijn dus van groot belang voor een goede indexering. We hebben verschillende gradaties qua tags.

 • Essentiële tags

Meta description: deze tag heeft één heel belangrijk doel: de webpagina beschrijven aan gebruikers die door de zoekresultatenpagina scrollen. Ze zijn dus je eerste kans om een gebruiker naar jouw website te laten doorklikken!
Bij het schrijven zorg je best voor een zo goed mogelijke beschrijving van wat de gebruiker kan verwachten van de pagina. Beperk je echter tot maximum 155 karakters (spaties inclusief) zodat de zoekmachine je beschrijving niet moet inkorten. Houd ze uniek, voorkom duplicaten over je hele website.

Social meta tags: deze tags definiëren cruciale info om content te delen op sociale media. Zo kan men hier de titel, auteur, datum van publicatie, categorie, foto etc. op invullen. Er zijn tags voor verschillende platformen en per platform voorverschillende elementen:

 • Specifieke tags
  • Twitter cards: samenvattingen, afbeeldingen, gallerijen, applicaties, audio en producten
  • Facebook: artikels, foto’s, audio, video en meer
  • Pinterest rich pins: producten, recepten, video en artikels
  • Google+: artikels, blogberichten, boeken, evenementen, lokale ondernemingen, personen, producten, reviews, stappenplan…

Moz.com schreef hier een uitgebreide blogpost over die de essentiële info omtrent deze tags op een rijtje zet! 

Html-elementen

Met html-elementen zorg je voor opmaak en structuur op je pagina. Deze structuur is broodnodig om de informatie goed verwerkbaar te maken voor je publiek. Zoals al eerder aangehaald is je publiek de belangrijkste doelgroep van je content, niet de zoekmachines. Een slim gebruik van deze html-elementen kan echter wel meerwaarde creëren als het gaat om SEO. Door zoektermen of beschrijvende tekst in te voeren in verschillende elementen wordt het voor de spiders duidelijk dat een pagina doordrongen is met info over een bepaalde zoekterm.

 • Header <h1> <h2> <h3>...
  Gebruik je zoekterm een keer in de <h1> tag. Gebruik <h2> tags om structuur op je pagina te creëren. Variaties van je zoekterm hier in plaatsen is een goed plan. Let wel op dat je niet overdrijft met (te) letterlijke varianten van je zoekterm. ‘Keyword stuffing’ wordt flink afgestraft door Google. Je kan verdere tussentitels gebruiken naargelang de nood aan structuur op je pagina. Deze hebben echter weinig invloed meer op SEO. Gebruik ze dus enkel als de lezer van je content er iets aan heeft.
 • Links <a> <br>
  Zowel interne als externe links worden best vergezeld van een beschrijvende tekst. Dit is niet enkel gebruiksvriendelijker, het geeft je ook een mogelijkheid de inhoud achter de link alvast weer te geven. Je voegt best een ‘nofollow’ attribuut toe aan links naar andere websites. Dan weten de spiders dat ze deze pagina niet verder moeten indexeren.
 • Afbeeldingen <img>
  Elke afbeelding vergezel je best met een beschrijvende tekst. Zo geef je de zoekmachine de kans te interpreteren wat er op deze afbeelding staat. Een niet-ingevulde alt-tekst is een gemiste kans om informatie uit te wisselen met de zoekmachines!
 • Lijsten <ol> / <ul>
  Deze html-elementen gebruik je hoofdzakelijk om de leesbaarheid van je content te verhogen. Op SEO heeft het minder invloed maar is het niet onbelangrijk.

Off page SEO:

Linkbuilding

Een belangrijk aspect van off-page seo zijn de externe links. Externe links zijn alle links van en naar een andere website dan de jouwe. De tijd waar elke link goed was voor jouw seo-score is al lang passé. Vandaag de dag zijn het enkel de kwalitatieve links die tellen.

Neem je linkbuilding serieus. Het beheren van je links is cruciaal voor het behalen van een goede ranking (of het verpesten van je huidige ranking). Zorg ervoor dat je enkel linkt naar een ander domein als dit meerwaarde creëert voor je bezoeker.

Je uitgaande links beheren is werkelijk een eitje. Het behalen van goede binnenkomende links van andere, betrouwbare domeinen is hoe je website écht beter scoort in Google.  Als domeinen met een sterke authoriteit linken naar jouw website gaan de crawlers er van uit dat hier wel degelijk nuttige content is (= beter scoren). Hier is het creëren van added value voor jouw bezoekers opnieuw prioriteit.

Social media: de toenemende waarde van social voor SEO

Social media zijn intussen een belangrijk deel geworden van heel het online gebeuren. Ook qua SEO beginnen sociale media meer en meer hun invloed te hebben. Eerst en vooral is het aanwezig zijn op deze platformen een goed begin. Vul deze profielen zo goed mogelijk in,  consistent met de info op de website. Deze profielen enerzijds zorgen voor extra traffic naar je website. Anderzijds komen ze ook tevoorschijn in de zoekresultatenpagina (SERP) bij zoekopdrachten naar jouw bedrijf of merk.